duminică, 10 aprilie 2011

Dictionar auto - B

BAIE USCATA A CARTERULUI
BAIE USCATA A CARTERULUI Motor cu combustie interna. Uleiul de ungere este stocat intr-un rezervor separat si nu in carterul motorului. Uleiul ajunge la motor fiind pompat separat.

BAIA DE ULEI
BAIA DE ULEI Spatiul in care se scurge uleiul situat sub vilbrochen, din ansamblul blocului motor.

BARA DE TORSIUNE
BARA DE TORSIUNE Un tip de arc care pe masura ce este comprimat sau intins se rasuceste. Astfel de arcuri sunt folosite in sistemul de suspensii, ele fiind simple si robuste.

BARA STABILIZATOARE
BARA STABILIZATOARE Element de suspensie care se intalneste la ambele capete ale masinii sau doar la unul. Rolul sau este de a reduce alunecarea masinii, opunandu-se oricarei miscari verticale neuniformedintre cele doua roti la care este conectat. Aceasta bara sporeste manevrabilitatea vehiculului, creste stabilitatea la curbe si la manevre bruste.

BAS
BAS Asistenta la franare. Sistemul recunoaste intentia soferului de a pune o frana totala calculand viteza de deplasare si puterea actionarii pedalei de frana. Sistemul Activeaza automat intreaga putere de franare, obtinandu-se astfel un spatiu de franare foarte scurt.

BATERIE
BATERIE Bateria furnizeaza energie electrica pentru pornirea masinii. Deasemenea toate instrumentele de bord si instrumentele masinii functioneaza cu ajutorul curentului furnizat de baterie.

BERLINA
BERLINA Denumire folosita pentru o anumita clasa de masini, aparuta in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Termenul era folosit atunci pentru masinile de lux care erau prevazute cu geamuri mici prin care pasagerii puteau privi fara a fi priviti din exterior.

BI-LITRONIC
BI-LITRONIC Termen folosit pentru un far cu xenon inventat de cei de la firma Bosch. Farul emite din aceeasi sursa si faza scurta si faza lunga.

BIELA
BIELA Piesa asemanatoare unui brat care face legatura intre piston si vilbrochen, transformand miscarea pistoanelor intr-o miscare rotativa.

BRAT OSCILANT
BRAT OSCILANT Actiunea tachetului este transmisa la tija supapei de o parghie cu pivot ce poarta denumirea de brat oscilant. Miscarea ascendenta a tachetului este transformata in miscarea descendenta a tijei supapei.

BUCSA
BUCSA Parte componenta a suspensiei, alcatuita dintr-un manson de cauciuc care leaga doua tuburi de otel coaxiale. In cazul unui drum dificil, libertatea de miscare a bucsei in diverse directii atenueaza senzatia de disconfort si imbunatateste manevrabilitatea masinii.

BUJIA
BUJIA Element component al sistemului de aprindere. Energia inalta este transferata intr-un arc care face legatura intre electrozi. Arcul aprinde amestecul aer-benzina si face ca el sa se extinda si sa furnizeze energie, energie care actioneaza pistonul.

Niciun comentariu: