duminică, 10 aprilie 2011

Dictionar auto - D

DECELERARE
DECELERARE Accelerare negativa. Rata de schimbare a vitezei unei masini in timp ce aceasta isi reduce viteza in timpul franarii.

DEPLASARE UNGHIULARA
DEPLASARE UNGHIULARA Rotatie care are loc in jurul unei axe verticale, axa care trece prin centrul de gravitate al masinii.

DETONATIE
DETONATIE Explozia unei cantitati, nearse in camera de combustie, din amestecul aer-combustibil. Fenomenul se produce dupa ce bujia se aprinde. Efectul exploziei este contrabalansat de caldura si presiunea creata de amestecul de aer deja aprins.

DIFERENTIAL
DIFERENTIAL Permite rotirea, la diferite valori pe minut a rotilor din stanga si din dreapta. La curbe, roata din exterior se invarte mai repede decat cea aflata in interior, pentru a compensa distanta mai mare pe care trebuie sa o parcurga.

DIFERENTIAL DE BLOCARE
DIFERENTIAL DE BLOCARE Tip de diferential care poate bloca cele doua distributii pentru a elimina miscarea diferita a celor doua roti. Acest lucru ajuta la o tractiune maxima in conditiile unui drum alunecos.

DIFERENTIAL PARTIAL DE ALUNECARE LSD
DIFERENTIAL PARTIAL DE ALUNECARE LSD Imbunatateste tractiunea impiedicand roata care patineaza sa primeasca puterea de la motor. Acest dipozitiv face ca ambele roti tractoare sa aiba aceeasi viteza de rotatie indiferent de tractiunea disponibila.

DIRECT INJECTION
DIRECT INJECTION Injectie directa care presupune injectarea combustibilului direct in camerele de ardere, unde arderea este rapida si totala. Injectia directa se intalneste la motoarele Otto si Diesel. La motoarele Diesel zgomotul puternic al exploziei, a fost redus de Audi printr-o turbionare exacta a aerului si printr-un amestec foarte bun al combustibilului.

DIRECTIE CU PINION SI CREMALIERA
DIRECTIE CU PINION SI CREMALIERA Directie in care volanul este legat de un pinion care actioneaza o cremaliera. Miscarea pinionului pune in functiune mecanismul de directie, permitand rotilor sa se miste in stanga si in dreapta.

DIRECTIE LA TOATE ROTILE 4WS
DIRECTIE LA TOATE ROTILE 4WS Tractiune integrala, mecanism care permite rotilor din spate sa fie directionate, lucru care ofera mai multa manevrabilitate si asigura mai multa stabilitate la viraje.

DISCUL DE FRANA
DISCUL DE FRANA Discul este atasat butucului rotii. Etrierele exercita presiune asupra rotorului cand este apasata frana, iar placutele incetinesc rotorul. Discurile de frana se intalnesc mai des la rotile din fata. Spre deosebire de franele cu tambur, discurile de frana rezista mai bine la caldura.

DISPOZITIV DE PORNIRE - DEMAROR
DISPOZITIV DE PORNIRE - DEMAROR Pune motorul in miscare. Este de fapt un motor electric atasat volantei printr-un pinion.

DOHC (Double Overhead Camshaft)
DOHC (Double Overhead Camshaft) Motoarele cu doi arbori cu came in chiulasa situate deasupra cilindrilor. Un arbore actioneaza valva de admisie iar celalalt valva de evacuare. Prescurtarea este folosita de englezi.

DUMMY
DUMMY Denumire pentru papusa care imita corpul uman si este folosita la testele de ciocnire. Cu ajutorul ei se apreciaza riscul de ranire in cazul unui accident.

Niciun comentariu: