duminică, 10 aprilie 2011

Dictionar auto - M

MANEVRABILITATE
MANEVRABILITATE Termen general care reuneste toate detaliile legate de directia si controlul acesteia la orice automobil.
MECANISM PLANETAR
MECANISM PLANETAR Reuneste toate componentele angrenajului care se afla in acelasi plan si sunt grupate una in jurul celeilalte. Roata dintata centrala se numeste si roata dintata solara. Rotile care interactioneaza cu roata centrala se numesc roti dintate planetare. Acestea comunica la randul lor cu roti dintate inelare.
MONOCOCA
MONOCOCA Constructie unitara care este sinonima cu structura caroseriei. Monococa are o consistenta si o rigiditate buna pentru ca este alcatuita din placi subtiri, special formate si imbinate. Nu este un cadru alcatuit din piese groase.
MOTOR CU ARDERE EXTERNA
MOTOR CU ARDERE EXTERNA Motor care arde combustibilul in afara sa. Motoarele cu ardere externa sunt cele cu aburi.
MOTOR CU CAMERE DE COMBUSTIE SFERICE
MOTOR CU CAMERE DE COMBUSTIE SFERICE Motor folosit la masinile sport si la cele de curse care are camere de combustie sferice in chiuloasa de cilindru. Acest tip de motor poate gazdui un set de valve mai mari si ofera o buna circulatie a gazelor.
MOTOR CU CILINDRI IN LINIE
MOTOR CU CILINDRI IN LINIE Tip de motor cu cilindrii situati in acelasi plan. Este intalnit la motoarele cu 4 cilindri si chiar la cele cu 6. Acest tip de motor este mai usor de produs decat unul cu cilindri in V.
MOTOR CU CILINDRI IN V
MOTOR CU CILINDRI IN V Tip de motor cu cilindrii dispusi in V, in unghi de 30-90 grade. Aceste motoare sunt mai compacte decat cele cu cilindri in linie.
MOTOR DIESEL
MOTOR DIESEL Motor pe baza de motorina care nu are nevoie de bujie sau carburator pentru aprindere. Combustibilul este injectat in capatul cursei de compresiune si este aprins de caldura degajata de aerul comprimat in cilindru.
MOTOR IN DOI TIMPI
MOTOR IN DOI TIMPI Motor rar utilizat la automobile care are nevoie de o rotatie a cilindrului sau de doua curse ale pistonului pentru cursa de lucru.
MOTOR ORIZONTAL CU CILINDRI OPUSI
MOTOR ORIZONTAL CU CILINDRI OPUSI Tip de motor la care cilindrii sunt dispusi la 180 de grade unul fata de celelalte. In comparatie cu motoarele cu cilindri in linie sau in V acest tip de motor este mai plat. caest tip de motor este intalnit la modelele Porsche 911 flat-6 si Subaru flat-4.
MOTORUL OTTO
MOTORUL OTTO Motor cu pistoane cu aprindere inclusa (motor pe benzina), numit asa in memoria inventatorului sau Nicolaus August Otto.
MOTORUL WANKEL
MOTORUL WANKEL Motor inventat in anii 60 de Felix Wankel, care renunta la miscarea ascendenta a pistonului rotind o placa de triunghiulara intr-o carcasa octogonala. Principalul avantaj oferit de acest tip de motor este silentiozitatatea. Motorul are insa si dezavantaje: consum ridicat si continut mare de substante toxice.
MOZ
MOZ Prescurtare pentru cifra octanica a motorului care ofera informatii despre rezistenta la detonarea unui combustibil.
MPH (Miles per hour)
MPH (Miles per hour) Mile pe ora. Unitate de masura a vitezei. Este folosita de americani, englezi, australieni etc. O mila pe ora este egala cu 1,60 km pe ora.
MPI (Multipoint Injection)
MPI (Multipoint Injection) Injectie multipunct care ofera o aprovizionare optima cu combustibil. Fiecare cilindru are propriul lui injector.

Niciun comentariu: