duminică, 10 aprilie 2011

Dictionar auto - V

V-TEC Denumire pentru o deviere a axei cu came de la Honda. Cei de la BMW numesc aceasta deviere Vanos.
VALVA BLOW-OFF
VALVA BLOW-OFF Valva care se deschide atunci cand se atinge o anumita presiune pentru a elibera din presiunea excesiva acumulata. Este folosita de obicei impreuna cu o instalatie turbocompresor.
VALVETRONIC
VALVETRONIC Tehnica de reglare a umplerii motorului patentata de cei de la BMW prin care se obtine o economie de combustibil de 10%. Este de fapt cursa ventilului pentru ca reglarea umplerii motorului nu se mai face in trepte prin intermediul unei comenzi de putere.
VANOS
VANOS Denumire data de cei de la BMW comenzii variabile a axei cu came. Rotirea in faze a acestei axe cu came combina capacitatea de antrenare la turatie mica cu randament ridicat.
VASCOZITATEA
VASCOZITATEA Reprezinta vascozitatea. Este foarte importanta la alegerea uleiurilor de motor, clasificate dupa diverse clase de vascozitate.
VEHICUL CU EMISIE SCAZUTA DE GAZE - LEV (Low Emission Vehicle)
VEHICUL CU EMISIE SCAZUTA DE GAZE - LEV (Low Emission Vehicle) Tip de vehicule care intrunesc un standard al emisiilor de gaze mult mai riguros decat cel impus de Agentia Europeana de Control al Emisiilor de Gaze. Honda este unul din producatorii care comercializeazavehicule pe benzina cu emisii scazute de gaze.
VEHICUL DE TEREN
VEHICUL DE TEREN Vehiculele care sunt folosite pe teren neamenajat sau accidentat. In aceasta categorie intra vehiculele folosite in agricultura sau in constructii.
VEHICUL DE TONAJ MEDIU
VEHICUL DE TONAJ MEDIU Toate vehiculele care cantaresc intre 6 si 11 tone.
VEHICUL ELECTRIC
VEHICUL ELECTRIC Toate vehiculele care folosesc ca sursa de energie sisteme electice exclusive sau hibride.
VEHICULE DE MARE TONAJ
VEHICULE DE MARE TONAJ Toate vehiculele care cantaresc intre 11 si 15 tone. In aceasta categorie intra si camioanele de teren.
VILBROCHEN
VILBROCHEN Denumire pentru arborele care transforma in miscare rotativa, miscarea liniara a pistoanelor. Acest tip de arbore este legat de transmisie.
VISCO-CUPLAJUL
VISCO-CUPLAJUL Se intalneste la masinile cu tractiune integrala si foloseste la cuplarea flexibila a axului fata si spate. Atunci cand apare o neconcordanta intre turatia fata si spate, visco-cuplajul transfera puterea la axul care are o aderenta mai mare.
VOLANT
VOLANT Denumeste un disc din fier sau otel care este pozitionat in spatele vilbrochenului furnizandu-i acestuia o forta centrifuga.
VOLANUL MULTIFUNCTIONAL
VOLANUL MULTIFUNCTIONAL Acest tip de volan este prevazut cu mai multe comenzi ale instrumentelor de bord, facilitand accesul soferului. Exista comenzi pentru radio sau tempomat.

Niciun comentariu: